6

My English Teaching to Young Learners



0

Harus Lebih Banyak Lagi Berdoa dan Berusaha

Dalam waktu kurang lebih dua jam setengah, Hari Rabu ini akan berakhir.

Akhirnya.

----

Salah, pikiranku salah. Kukira dengan cepat berlalunya Hari Rabu ini akan membuat pikiranku lebih segar dan lebih jernih. Tapi yang kurasa sekarang malah lebih mumet, puyeng dan kleyengan. Ah.. apa yang aku inginkan masih abstrak. Meskipun sudah tersusun, tetapi belum rapi. Nah, merapikannya ituah yang menjadi pekerjaan tidak mudah. Andai saja ada yang mampu membantu. Meringankan beban tentunya akan membuatku bernafas lebih lega. Andai saja. Sayangnya hanya aku sendiri yang harus menentukan,

By the way...

Hari ini aku bangun dengan tergesa,  bercucur keringat tapi penuh senyuman. Ada murid-murid kelas 5 di SD Cipedes V yang menanti pelajaran Bahasa Inggris bersamaku hari ini. Ada pula dua penguji lainnya untuk seminar proposal yang siap aku hadapi. Dua-duanya penting dan harus dijalankan di hari yang sama. Alhamdulillah... keduanya tidak bentrok. Aku bisa menghadap penguji yang satu sebelum mengajar di SD, dan menghadap penguji satunya lagi setelah mengajar. Semuanya berjalan menyenangkan.

Walaupun menyenangkan, ada beberapa hal yang aku catat di pikiranku hari ini. Ah.. memang tidak ada yang sempurna. Untuk seminar proposal, aku sadar memang aku masih hijau dan perlu masukan sebanyak-banyaknya. Proposal yang aku buat masih banyak kekurangannya. Saran-saran mengenai pemilihan redaksi kata untuk judul, research design, research questions, sample, dan grammatical mistakes sangat berguna sekali untuk rencana penelitianku. Tapi, aku jangan senang dulu. Masih ada revisi yang harus diajukan untuk bisa mendapatkan SK untuk bimbingan skripsi. Ah... Kata yang langsung muncul ketika kepalaku mulai remang-remang hanya satu: SEMANGAT!

Selain masalah proposal, catatanku hari ini mengenai teaching process yang aku jalankan. Aku gugup, aku tau. Apalagi ketika guru Bahasa Inggris SD tersebut masuk di tengah-tengah saat aku mengajar. Aku langsung gelagapan mencari udara. Kata-kata yang sudah aku susun sedemikian rupa langsung menguap. Sambil mencoba menyusun kata-kata kembali saat mengajar, aku harus dealing with the students, yang aku rasa sangat membutuhkan usaha yang keras. Aku mengajar di minggu ke-tiga, dimana murid-murid sudah mulai merasa terlampau akrab dan cenderung susah diatur... Oh My.. tenaga mereka untuk berteriak dan aktif di kelas seperti sulit untuk habis. Sejam mengajar terasa berjam-jam. Keringat mengucur dari pelipis kananku tanpa aku sadari. Yang aku tahu, lesson plan yang aku susun harus bisa dilaksanakan karena sudah aku pikirkan matang-matang. Tapi pada akhirnya, "lesson plan is just a plan..." seperti kata dosenku, semua terserah padaku sebagai guru. Namun aku pikir, karena aku sudah berani mengambil tantangan ini, aku tidak mau menyia-nyiakan rencana yang telah aku susun. Alhamdulillah kegiatan pembelajaran dapat dilaksanakan.

Tapi sekali lagi, aku tidak boleh lupa dengan catatanku. Masih ada kekurangan dimana seorang murid meminta aku untuk mengajarkan mereka bernyanyi. Bukannya aku tidak mau, tetapi aku takut akan berpengaruh pada waktu T_T. Selain itu, aku mengalami kesulitan saat menyusun rencana pelaksanaan pembelajaran jika ingin memasukkan lagu. Banyak lagu-lagu yang berkaitan dengan materi yang aku ajarkan, tapi aku rasa lagu-lagu itu terlalu sulit untuk level yang aku ajarkan. Aku pun mencoba membuat sendiri lagu yang akan aku ajarkan, tetapi aku pasrah, aku tidak mau mempermalukan diriku sendiri. Maka dari itu, saat murid memintaku untuk mengajak mereka bernyanyi, aku menolak. Entah itu baik atau buruk. 

Suasana kelas begitu hiruk pikuk tadi pagi. Semua anak ingin aktif di kelas, dan itu bagus. Di akhir pembelajaran aku meminta komentar dari guru kelas tersebut. Beliau sangat senang dengan pembelajaran yang aku ajarkan karena murid-murid sangat antusias dan kegiatan yang aku ajarkan pun beragam. Alhamdulillah. Meskipun sang guru tidak memberi kritikan, aku harus mengkritik diriku sendiri. Terlebih ketika ada kegiatan dadakan dimana aku meminta bantuan siswa yang telah beres mengerjakan tugas yang aku berikan untuk membantuku menempelkan gambar-gambar di papan tulis. Kata temanku itu terlihat crowded, dan aku pun menyadari. Tapi saat itu sudah aku pastikan murid lainnya sedang sibuk mengerjakan tugas yang aku berikan. Hua..........Semoga hasilnya baik-baik saja.  

Overall, apa yang aku lalui hari ini pasti membekas di pikiranku. Ada dua hal yang menjadi pengalaman pertama bagiku, dimana dua-duanya memberikan pengalaman yang berbeda. 



2

Di Luar Perkiraan

Hari ini dag-dig-dug luar biasa. Hari ini bertemu dengan satu penguji untuk seminar proposalku. Serius, luar biasa deg-degan tak tertahankan. Aku tak tahu harus berbuat apa. Mulai dari membaca proposalku berkali-kali, berlatih menjawab beragam pertanyaan yang mungkin muncul, dan juga tak hentinya memikirkan bagaimana jadinya besok. Ah.. besok. Aku sangat mengkhawatirkan besok, mengajar demi tugas akhir mata kuliah English Teaching to Young Learners dan juga bertemu dua penguji lain untuk seminar proposalku.

Tapi hari ini aku merasa lebih lega dan tenang.

Semula yang aku bayangkan adalah keadaan tegang dan membuatku grogi saat menjawab pertanyaan-pertanyaan dari penguji, tapi ternyata tidak. Semuanya berbanding terbalik. Ternyata seminar proposal tidak seseram yang aku bayangkan. Aku terlalu heboh berimajinasi. Malah pengujiannya aku rasa cenderung lebih ke memberikan rekomendasi untuk rencana penelitian yang aku ajukan. Dan itu menyenangkan :D

Tetapi tadi ada hal konyol yang aku alami. Aku sudah heboh saja khawatir proposalku ditolak karena dosen penguji tidak memberikan proposal yang sudah ia komentari kepadaku, sementara yang mahasiswa lain yang diuji diberi. Kutunggu, kutunggu dan pada akhirnya datanglah suatu kenyataan.. ternyata proposalku di ACC oleh dosen tersebut dan tadi ia lupa memberikan kembali proposal yang sudah ia komentari kepadaku. Hah.. lepas sudah rasa penasaranku. Tinggal persiapan untuk esok hari.. Harus lebih banyak tersenyum dan berdoa.

Sekarang sepertinya aku  bisa beristirahat sejenak untuk menonton tv series kesukaanku. The Vampire Diaries & Glee S04E06 sudah melambaikan tangan.


P.S. Salah satu teman bilang kalau hari ini aku jadi kalem dan nampak tidak seperti Pia yang biasanya. Wah? Padahal aku luar biasa gelagapan dan gugup =))


0

Percakapan Ini

Lagi mumet-mumetnya ngerjain tugas, eh jam 13:38 hape berbunyi nyaring. Guess who?? Namamu muncul di layar handphone-ku. Tidak lain tidak bukan senyuman mulai tersungging di wajahku. Sedetik bengong kemudian ku dengar suaramu di kejauhan. Ya.. kamu memang jauh, kan (--,). Seketika pusing yang diakibatkan tugas pun menghilang! Hebat!

Ini semacam kejutan yang sangat menggembirakan, karena sebelumnya kamu bilang mungkin sekitar semingguan baru bisa ada sinyal. Eh ternyata kurang dari seminggu kamu sudah ada kabar. Ya.. meskipun cukup menjengkelkan juga sih. Kerjaan sudah kamu selesaikan (Walaupun kurang memuaskan? :p), tapi kamu masih belum bisa langsung pulang padahal kamu ingin cepat pulang. Masih perlu beres-beres di sana, katamu. Ah... Aku minta kamu berenang saja ke tepian tapi kamu menolak karena tidak bisa berenang. Oke, aku terima alasan itu :) lalu kamu mendapat ide yang jauh lebih pintar---nebeng kapal lain yang lewat yang lebih cepat lajunya, hish... tapi tidak kamu lakukan (yaiyalah ya...) yasudah, aku bisa pilih yang mana? Tidak lain tidak bukan aku hanya bisa menunggumu pulang, lalu bertemu. *yiay!*

Lalu...

Banyak hal yang kita bicarakan dan salah satunya adalah hal yang bisa membuat aku--dan--kamu sejenak bernafas-berhenti-bernafas-tertahan. Ah, menyangkut masa depan kita. Dan kamu menanyakan hal yang belum pernah aku ketahui seperti apa rasanya. Maapin yee.. belum bisa jawab :D

Jadi... hal itu ternyata membuatku berpikir. Kita bukan siapa-siapa, anggap saja kita seperti dua orang yang belum ada keterikatan. Maka, pengikat itulah yang kamu bicarakan. Lalu aku deg-degan *heyyyyya...* Gimana gak deg-degan. Semacam kaget aja gitu tadi malem hal itu terlintas di pikiran, posting sesuatu yang berkaitan, eh siang ini kamu bicarakan. Apakah semesta mulai bernyanyi?

Tapi, percakapan ini cukup membuat kita canggung ya. *langsung keingetan film The Proposal*




Terharu seketika!

THIS IS SO WOW!
0

The Finale


Some people say that making yourself busy is good for your health. By the way, I don't really know that it happens to be like that. All I have known that it was today which makes me tired all day loooong~

This 7th semester forces me to wake up early and go straight taking a bath.. because there's no agreement for 7 am class, everyday. Hmmm but actually, It's counted 'everyday' to my college-days. From Monday to Thursday, and also the Wednesday (that I was supposed to be free). Moreover, there are some dense lectures too 'till 3 pm for Tuesday and Thursday. Ulalalala~ it's difficult to smile again... :(

Busy? Wish me luck.

After lecturing today, I met Yuli (one of my bestfriends) and we went to my place together. It's just a coincidence! When planning everything doesn't work, the faith shows if something should happen, it happens. Yet with this case, we barely meeting each other but then the coincidence came :) So... we could share some stories until her time to go home was popped

Then I remembered watching Teen Wolves Season 2 would make my day lighten up (even though for a lil bit). Yeah. I know.. I feel like my chance to watch it was gone, because it should have been watched from several weeks ago. But whoaaa... how come if i didn't know this crap is very interesting and I think that I'm engaged with the characters! :D

So, I just finished watching it, and grabbed some pictures. Can't wait to watch it again.... next summer? :((


Gerard had his own plan for everything, even for only curing his cancer? Or another tactic? He's willing to get bitten by Derek whereas he's the one who pushed killing his daughter in law when Derek bit her -_-" 


But mountain ash that was planned by Scott is working!



Another miracle happened to Jackson after being Kanima, dead, Kanima, dead, and.. werewolve? How could it be??? It was something that Peter said could help Jackson.



Stiles shocked and realized his crush Lydia still deeply in love with Jackson.. poor Stiles :(



Would they being together again? In the name of love?


The previous one question above is also given to the picture below! Huhuhu :D


Thought Isaac was murdered by Allison, he's learning another symbol.. a pack of Alphas!



This finale won't make me stop adoring how cute Tyler Posey is! If he were my boyfriend, even though he's a werewolve, I am acquiesce in being bitten by him. So that we could roaaaar together :p


0

For you, my partner in love




According to 98°....
"You're my sunshine after the rain
You're the cure against my fear and my pain
'cause I'm losing my mind when you're not around
It's all because of you.."

And Nicki Minaj agrees that....
"Boy you got my heartbeat runnin' away
Beating like a drum and it's coming your way
Can't you hear that boom, badoom, boom, boom, badoom, boom, bass
Yeah that's the super bass.."

In addition, Glenn Fredly hopes to...
"Take me to your place, where my heart belongs together
I will follow you, you're the reason that I breath..."

And Ten 2 Five knows how I can get there...
"I will fly into your arms and be with you till the end of time
Why are you so far away?
You know it's very hard for me to get my self close to you..."

When night comes, Aerosmith gives me insomnia...
"Don't want to close my eyes, I don't want to fall asleep
Cause I'd miss you baby..
And I don't want to miss a thing..."

They all know how to represent my feeling towards you, my partner in love :)

And now, I want to say....



Happy birthday baby, you're older, you're 24 years old, now.
There's so much pray from me, that I wish Allah's blessing makes them come true..
and I bet all my pray for you is a priceless birthday present for all time :D

You're the round to my bubble,
You're the blue to my sky,
You have found my wings that crumble,
You stick the glue and make it fly :)

Even now you're so far yet unreachable,
I can feel you here next to me.

and,
Happy 2nd anniversary...

Just promise me that you'll always be okay.
Just promise me that you'll always be my heart surveyor.
Sailing on the sea of love and mapping the happiness :)

*bunch of love*








0

When All I Can Do is Nothing



Well, I'm supposed to do my assignment while I'm typing on this site. It's not like I have a problem with the course, but I think moodboosting is something that I really need, now. It's really hard for me to face the reality that academic purposes come so fast, so does with counting down my seconds in college. This would be short, because next year I'll graduated (that's on my top ten wishlist).

Okay. Amin. That was first point I'd like to type.

And the next point is: before starting to type on the blank space, I've been surrounding by the thought of sadness. Why?

Today, I found my self was running out of smiling. Simply because tomorrow is my boyfriend's birthday and all I can do is nothing. In addition, tomorrow is also our 2nd anniversary. What makes me so blue? It should be fun and full of happiness if I could celebrate it with him. Reality? I couldn't.

It's very clear that last year I swam on my own tears on the day that I should be happy with his birthday and also our 1st anniversary. He was on the sea craft because of his job as a surveyor for about 2 months! That was a difficult one for me to face. Who doesn't want to celebrate their love's birthday and anniversary??? But there's nothing I can do, and that became the starting point I've been jumping on long-distance relationship. After that, I've been practicing to suit my self with this situation, because he was also working on the field for 1-3 months or in Jakarta for weeks. And yes, I have to be patient waiting him. With all the problems that happened, with all the existing longing.

I was hoping that the next chance would come, but it wouldn't.

He said that he would be on shore early in September, but then his project demands him to be in another project AND THAT MEANS HE WOULD SPEND MORE WEEKS OFFSHORE. He wouldn't make it, he wouldn't be here by my side to smile on our day. Another fact that I should realize, there's no chance for me to celebrate anything with him. He has missed his birthday, our anniversary, my birthday, two times of Ramadhan and Idul Fitri and also other moments in a row. Maybe I could count with my fingers how many times we had met for a year :(

I really hope we'll be able to spend more days and cherish the moments together, later.

*burst into tears*

After last night phone calling, he's unreachable (again!). The same praying I wish, hope he's okay wherever, whenever. Fortunately, yesterday we could have conversations on the phone for hours (with swollen eyes for sure). And all I know, it's a dilemma. I feel happy and sad at the same time T_T

*don't cry. don't cry.*









0

Once a Week


"....I always be here waiting for you to come back home
I keep our flowers grow, since we planted the seed many years ago
And I stare at the moon and hope we’ll meet there, hope we’ll meet there
‘cause I miss you
I wish you were here..

I know it’s hard for you to stay and so I let you go
But you promised to never let me down and said that you love me so
And I stare at the moon and hope we’ll meet there, hope we’ll meet there
‘cause I miss you..
I wish you were here...

Make your dreams fulfilled, and don’t forget to take me with you someday..."
♪Endah N Rhesa♫


So, I spent my whole day drying my tears, what about you? Maybe you'll think that I'm weak yet mushy. But hey.. this is what happening to you when you're on long-distance relationship and you don't get any message from your crush for about a week. I think it's quite fair, hehe.

Thanks God, today he got nearer the shore and provider signal became one of miracle that I've been waiting for... He said that was because the sea craft should resupply the food for the rest of the project. Oh my... there's no even one single bar signal rushed up when he was far from the shore! Not to mention the additional crazy-waves that makes him had a seasick for days :| So he asked my understanding for his condition that was unable to be reached.

Okay, that's accepted.

Why wouldn't I accept that condition? It's been happening more than once when he's on the surveying project this time. Last time I got his called was also a week ago. But on the previous projects, it's only about 1 to 3 days (the longest that I waited) he's off from the radar. So I've tried not to be worried but then I realize that I just pretended to be okay.

What should I do?
If I've once maintained my confusion towards this longing, it couldn't make him next to me in a sec. So... I keep praying that my thought and feeling for him in the pink.

Well.... I also want to apologize to him for what I felt when something crossed my mind.
You'll know when you're in a transcendental longing, you can't distinguish what you believe and what you don't. The reality is just too difficult to be marked off.

Tonight I also did something that I haven't done before, say a two-more-days happy birthday and anniversary xD it's just felt so weird having a conversation about praying each other for the day that symbolizes his life and also our relationship, but the day hasn't coming yet. It's a preventive action if the day after tomorrow he's unreachable (again!).

That was enough for tonight.. felt so weary and dizzy. Gotta sleep! Ciao!









2

Bayi yang Tak Punya Cukup Hak

Inilah kisah bayi yang tidak punya cukup hak untuk hidup bahagia, bahkan untuk mengucapkan salam perpisahan dengan ibunya.

Setelah hampir berusia dua tahunan, bayi yang pernah dilahirkan dan membanggakan ibunya itu memiliki cukup banyak orang yang menyukainya. Menggemaskan, katanya. Ya, walaupun tidak ada sesuatu yang sempurna. Tetapi, kehadirannya telah membuat orang-orang di sekitarnya bahagia. Ialah hal pertama yang dapat dipamerkan ibunya pada orang banyak.

Cukup lama bayi itu tumbuh dalam suatu rumah yang nyaman. Sayangnya, ibunya tak memiliki hak untuk merawat bayi tersebut. Suatu waktu, ayah bayi tersebut mencoba membuat kloningannya dan ternyata kloningan bayi itu jauh lebih menggemaskan, dan lebih mendekati apa yang disebut sempurna sesuai keinginan sang ayah...

Sang ibu yang tidak mengetahui bayinya telah dikloning, menyimpan baik-baik kenangan bersama si bayi di rumah yang terpisah. Sampai pada akhirnya, kenangan bersama si bayi pun menghilang dan berganti menjadi kenangan bersama si kloningan yang sama sekali belum pernah si ibu rasakan. Si bayi menghilang dari peradaban.. eksistensinya dihancurkan.

2

Emptiness

Welcome world! Where have I been? :D

Now, I am officially comeback to my blog. Poor my baby, I was busy in rushy with my college life and engaged with laziness to write something. I really want to take my writing habit back, could I?

#nowplaying Boyce Avenue - Keep Bleeding

Actually, there is no correlation between the song and this post. Listening to the acoustic makes me feel calm and warm... or maybe it is just because I feel empty.. here. *pointing at my heart*

I think that I am missing my evening hours with my family, and it feels like in a long rope I couldn't hang on. I miss bapak, mamah, and all the thing that I could get in home. It feels like Bandung is no longer homey.. when I really pretend that it is my only one town in the earth. Trying to deal with living separately with parents makes me suffering. If it is the way I should grow up, I am lonely without them. They are there, but I am the only one who makes this difficult to be dealt. I usually use the cliche reason about the activities outside college hours.

My parents have never avoided me to do what I want. But now I realize.. after I through these years in college, I know that being with them is priceless. When I meet bapak, it feels like I want to hug him for the whole day.. or forever. Even though I usually had a rough moment when we had to argue each other, but I know that he loves me. He trusts the way I'm far from him, he believes that I won't make him regret. He believe that I will always make him proud. And I cry.

When I'm doing my assignments in my boarding room, I really miss the way mamah looking after me. She usually made me something to eat while I was studying. She knows that I couldn't concentrate in studying when there is a noisy thing. Everybody in my house always respected. And now, I live alone and lonely. I couldn't be disturbed but this emptiness.

There's a hole in my days, and I unconsciously have dug it by time separated with them.

I have never taken breakfast anymore since I've been in college, for almost three years. It's not because I don't want it, but it's because of bustling with course lateness time. When I was in school, everyday mamah would cook in the morning so I could take my breakfast. Even though I had been in senior high, she always prepared it for me. She didn't want me passed the breakfast. And I really miss that moment.


Mamah, Bapak. Pia is missing you so much.
:'(

0

The Gift in the End of the April

Just got these babies from my baby. Thanks a lot @ihsan_nf :"3
One of the wishlists came true!


Back to Top